Park og anleggsmessen er tilbake 8. – 9. november 2023

Opplev helt nye biehotell i storskala på årets messe!

Torsdag 24. november åpner vi endelig dørene for alle som brenner for park og grøntanlegg, idrettsanlegg, golfbaner og gravplasser. Park og Anleggsmessen er Norges ledende fagmesse for alle som jobber i park- og anleggsmessen og i år er det 180 utstillere og vi fyller over 18 000 kvadratmeter.

— Dette blir veldig bra! Messen vokser hvert eneste år og i år er vi større enn noen gang. Vi har samlet 180 utstillere, fyller to hele haller og har utarbeidet et faglig program sammen med NAML, Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører, som er meget godt og variert, forteller prosjektleder Marit Sagen.

Eiksenteret kommer med egenutviklede biehotell

En av nyhetene man kan oppleve på årets messe er biehotell i storskala som er utviklet av Eiksentrene i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning, NINA. Dette er hotell som er laget for norske forhold, i storskala, og er produsert i Norge.

— Eiksentrene og NINA har felles interesser med tanke på bærekraft og naturmangfold. Helt konkret er pollinering viktig for landbruket og for å sikre dette er vi avhengig av et godt samarbeid mellom folk, myndigheter og forskere for å klare å ivareta dette, forklarer Henrik Fagerland som er Nordisk produktsjef hos AGCO og Eikmaskin.

Det finnes 208 forskjellige arter av villbier som bor i Norge, og det er forventet at omtrent 20 forskjellige arter kan flytte inn i et slikt hotell. Hotellene er bygd i treverket Kebony som er en miljøvennlig alternativ. I motsetning til mange av de andre masseproduserte biehotellene som finnes er det her mange små hull som er riktig størrelse for en vesentlig del av artene vi har her i Norge.

— Vi ønsker å være en formidler av viktig og relevant kunnskap tilknyttet landbruket. Derfor har vi opprettet en egen landingsside man kommer til ved å skanne QR-kode som er montert på hotellet for ytterligere informasjon. Biehotellet er et tiltak Eiksenteret gjør for å bidra til bevisstgjøring rundt pollinering, noe som er avgjørende for å sikre klimarobuste avlinger og gode plantesamfunn. Jeg håper at flere ønsker å støtte opp under dette tiltaket ved å sette opp biehotell på sine områder, slik at vi i felleskap bidrar til å bevare og styrke habitatene til biene, avslutter Henrik Fagerland.

Et sterkt faglig program

I tillegg til at de besøkende fra park- og anleggsbransjen ønsker å se på nyheter og besøke utstillerne våre, er de også meget interesserte i å lære mer om bransjen. Derfor har vår samarbeidspartner NAML utarbeidet et faglig program som er meget sterkt.

I år vil det være foredrag om hvordan bedrifter og etater kan disponere eget overvann, hva man må tenke på ved restaurering og drift av historiske anlegg, fremtidens kunstgress og utfasing av gummidekke i skolegård og barnehager og en debatt om jord i anlegg og bærekraftig jord.

Fyller over 18 000 kvadratmeter

Det vil bli fremvist nyheter og produkter, lanseringer av nyheter, ny teknologi og man får masse inspirasjon fra de 180 forskjellige utstillerne som kommer til messen. Vi fyller to hele haller og her blir det noe for alle som jobber innenfor park- og anleggsbransjen.

Messen varer i to dager og vi gleder oss til å åpne dørene og velkomme bransjen inn!

Skaff deg billetter nå!

Hagemessen er Norges største arena for inspirasjon og handel til hage og uterom. Vårens vakreste eventyr finner sted i Lillestrøm  22. – 24. april!