27. -28. NOVEMBER 2024

Naturens fallunderlag – Nyhet fra Sandvik Play

Det er jo mer og mer fokus på miljøeffektive materialer og løsninger i alle byggeprosjekt for tiden. Oslo Kommune og Bergen Kommune har nettop startet opp et innovasjonsprosjekt med støtte fra Norges Forskningsråd der de skal finne det mest bærekraftige fallunderlaget som finnes. 

Det er nettop her Sandvik Play kommer inn med sin nyhet, nemlig kork. Ved å kombinere økologi og ytelse er kork et fantastisk produkt, og har et enormt potensiale innen bl.a. bygging av lekeplasser. Det miljøvennlige fallunderlaget Corkeen Play bidrar bl.a til å redusere CO2-utslippet i atmosfæren, og fremmer dermed en sunnere planet. Ut av et sortiment på over 6 000 produkter er dette det eneste Sandvik Play viser frem på årets messe!

En sunnere planet 

Corkeen Play bidrar til å redusere CO2-utslipp i atmosfæren, og fremmer en sunnere planet. Konsulentbyrået EY Consulting har gjort en livssyklusvurdering (LCA) av Corkeen, basert på ISO 14040/44-settet med standarder, supplert med retningslinjene fra International Reference Life Cycle Data System (ILCD). De har analysert miljøavtrykket som innbefatter alle aktiviteter fra utvinningen til ferdige produktet, all transport samt alle installasjonsstadiene. Konklusjonen er at Corkeen bidrar til å redusere CO2-utslippet til atmosfæren, og fremmer en sunnere planet. Valget av fallunderlag på lekeplassen har altså en innvirkning på karbonbalansen på jorden.

To korklag – et unikt system

Corkeen Play er et stabilt fallunderlage, bygget opp av to korklag. Et fleksibelt støtdempende baselag og et fast slitesterkt 15 mm topplag. Det unike systemet sørger for at baselaget og topplaget, hver for seg, har optimale egenskaper. Fallunderlaget har en godkjent fallhøyde inntil 2,8 meter og er veldig slitesterkt. Corkeen systemet opprettholder sine gode fallegenskaper selv etter mange års bruk.

Ren kork fra naturen 

Corkeen Play er basert på kork fra naturen, og produseres av det som er til overs fra den tradisjonelle vinkork produksjonen. Korken kommer fra korkeiken i Portugal (Quercus Suber L). Kanskje et av planetens mest bærekraftige materialer. Barking av eikeskogene i Portugal bidrar til et negativt karbonavtrykk. Denne eiken regenererer seg selv og har en gjennomsnittlig levetid på 200 år. Ved å fremme syklisk utvinning av kork, uten å skade trærne, sikrer Amorims aktivitet (produsenten av Corkeen), levedyktigheten til korkeikeskogen som en naturlig og fornybar ressurs.

Corkeen Play 

Corkeen fallunderlag er egnet for lekeplasser, skolegårder, parker og gangveier etc. Kork er et naturlig, resirkulerbart og fornybart råmateriale, fritt for giftstoffer, mikroplast og hormonforstyrrende stoffer, noe som gjør det til det ideelle materialet som fallunderlag til lekeplasser der barna våre skal leke trygt. Kork er kanskje klodens mest miljøvennlige materiale. Bildet over er fra Holen Skole, en barne og ungdomsskole for 650 elever med idrettshall og uteområde. Skolen ble bygget som nesten- nullenergibygg (nNEB), BREEAM – NOR Excellent sertifisert, og prosjektet ble gjennomført som en fossilfri byggeplass. Sandvik Play fikk gleden av å levere det miljøvennlige fallunderlaget Corkeen Play. Dette er også en bekreftelse på at kork er det riktige fallunderlaget en bør velge med tanke på miljøet. 

Imponerende dreneringsevne

Corkeen Play Original har ekstremt god dreneringsevne. Selv etter en kraftig regskyll som vi har hele tiden i Bergen, kan barna leke igjen, uten at det har dannnet seg dammer. En imponerende måling viser en vanngjennomtrengning på hele 72 000 mm/h. Kravet i EN 12616 er 150 mm/h. Altså nesten 500 ganger høyere vanngjennomtrengning en hva kravet sier. Korken er også nesten helt luktfri, og på varme dager med mye sol, blir den heller ikke så varm som andre fallunderlag. Overflatetemperaturen er faktisk 20% lavere enn andre syntetiske fallunderlag. Barn kan gå barbeint på den myke overflaten. 

Kork er fortsatt nytt i Norge

Det er som sagt gjort en livssyklusvurdering der de har analysert miljøavtrykket som innbefatter alle aktiviteter fra utvinningen til ferdige produktet, all transport samt alle installasjonsstadiene. Konklusjonen er at Corkeen bidrar til å redusere CO2-utslippet til atmosfæren, og fremmer en sunnere planet. Valget av fallunderlag til  lekeplassen har altså en innvirkning på karbonbalansen på jorden. Flere kommuner i Norge er nå i gang med å teste ut korkens egenskaper og holdbarhet.

Det er til nå lagt over 4000 m2 Corkeen Play i Norge, fordelt på 35 lekeplasser. Likevel er det fortsatt en jobb å gjøre for å overbevise skeptikerne om at kork er fremtidens fallunderlag. 

Sandvik Play skal derfor kun fokusere på kork under årets messe på Lillestrøm. 

— Vi gleder oss selvfølgelig til årets messe, og stiller mannsterk. Sammen med vår gode samarbeidspartner CH Prosjekt, skal vi presenter korkens fantastiske egenskaper, og håper selvfølgelig at representanter fra landets kommuner tar turen til Park og Anleggsmessen 24. og 25. november, sier Markedsjef i Sandvik Play Tormod Engelsen

LES MER